KÍVÜL-BELÜL MEGÚJULT A GUNDEL ÉTTEREM!

Számos hagyománnyal szakított a Gundel étterem. Többek között megszűnt az kötelező dress-code és sokak örömére már gyermek és kutyabaráttá vált.



Modern vendéglátás, klasszikus vendégvárás

A Gundel hatalmas terasza és kertje mindig is a társasági élet kiemelt helyszíne volt Budapesten. Az Eventrend Group – a Gundel 2021 decemberi megnyitása után – a kertet is megújította, hogy történelméhez méltó, de minden modern igényt kielégítő szabadtéri terület álljon a vendégek rendelkezésére. Mostantól a betérők itt is kifújhatják magukat, az árnyas fák alatt hűsölve fogyaszthatnak kedvükre, hozhatnak nagy döntéseket, vagy lazulhatnak, beszélgethetnek és élvezhetik a hallgatást is, figyelhetik a játékban elmerült csemetéiket, unokáikat és közben felfedezhetik a felfrissült kerthelyiség megannyi feltáruló titkát.


 Szélesre tárulnak a Gundel Kert kapui
A kert - amelyben teljes kihasználtság mellett 5-600 vendég is helyet tud foglalni – talán Budapest legnagyobb éttermi kerthelyisége. Megújult formájában – a „vissza a gyökerekhez” küldetést szem előtt tartva - egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon. A fesztelen, barátságos, minden apró elemében család-, gyermek- és kutyabarát kert mesét, kedves figurákat, titkokat tár fel, miközben időutazásra csábít a boldog békeidők megízleléséhez. A nyílt gyermekbarátság is Gundel Károly újításaként jelent meg anno: mind a 13 gyermeke a kertben élte meg az aprókor szépségeit, a vendégek között nőve fel.
A századelős buja, lizsé hangulat megteremtéséhez a kertet három nagy részre osztották: az alsó rész kínálata a kávéházi vonalat követi, a szökőkút feletti rész az elegánsabb éttermi igényeket elégíti ki, és a harmadik, az állatkerthez közel eső, úgynevezett majomfogó pedig a gyermekeknek kialakított állat-és vidámpark.
A kert annyi látványosságot, szépséget, harmóniát, izgalmat rejt, hogy az instafotósoknak bőven lesz mit megmutatni, mi pedig üdvözöljük majd aktivitásukat, hiszen így messze földön hírét viszik Budapestnek és Magyarországnak a digitális térben is.




Különlegességek a Gundel Kertben
Az átalakítás után a Gundel Kert egy kicsit állatkert és egy kicsit vidámpark is lett egyben, egy igazi, klasszikus hétvégi családi paradicsom. A meghatározó hangulatot a természet közeliség, a gazdag növényvilág, az otthonosság érzete, a könnyedség és a magasban húzódó izzósorok romantikus fényei teremtik meg.
És mivel a kert egy része kifejezetten az aprónépnek készült, több idetervezett eszköz várja a gyerkőcöket: századelős körhinta, vízilovas célbadobó, hatalmas, árnyékolt kerti homokozó és megannyi más izgalmas eszköz. A pergola alatti részen hat darab különálló, 2 személyes hintába ülhetnek a csöppségek. A picik figyelmét érdemes másfelé is fókuszálni, hiszen a korhű játékok mellett többféleképpen is felfedezhetik a hatalmas szecessziós elefántokat, valamint életnagyságú társaikat az állatkertből, így többek között tigrist, majmokat, pelikánt és egyéb kedvenceket.
A legkisebbek egy letölthető Gundel Kids alkalmazással színezhetik ki a Gundel Palotát, a Gundel Applikációban QR kóddal megnyithatják, így elolvashatják vagy meghallgathatják Gundel bácsi történetének egyik meséjét. Ennek főszereplője Kíváncsi Fáncsi, az elefánt, aki segít megtalálni a Gundel Kertben elrejtett meglepetéseket.
Az elefántok oly meghatározó szereplői a Gundel életérzésnek, hogy van olyan egyedi desszertválogatás, amely mini asztali elefánt hátán érkezik.
A Gundel kert közepére egy hatalmas szökőkút rendszert állítottunk, a napernyővel, pergolával fedett terület pedig mintegy 500 négyzetméter, így védve a szabadban pihenőket a nyári esőktől vagy a perzselő napfénytől.
Mint ahogy az étteremben, a kertben is minden asztalt egy-egy híres Gundel vendégnek vagy Gundel örökösnek dedikáltunk, így kapott asztalt II. Erzsébet, Antonio Banderas, Angelina Jolie, Larry Hagman, Latinovits Zoltán vagy Arnold Schwarzenegger.
Ma már négylábú kedvenceinkre családtagként tekintünk, és nem szeretnénk, ha kimaradnának a közös élményekből, vagy otthon, egyedül bezárva kellene ránk várniuk, míg mi jól szórakozunk. Az asztalnál ránk vettet, falatokat kunyizó kutyaszemnek sem kell bedőlnünk itt, és nem kell nem nekik való falatokat vetnünk az asztal alá sem... Szeretett kutyusainkat saját kutyamenü várja. Az ételeket speciálisan nekik készítették a séfjeink.

 



A Gundel séfjei
A Gundel séfjei mindig is kiváló szakemberek voltak, sosem próbáltak meg túlnőni a Gundelen, mint intézményen. A Gundel séfjének az a legfontosabb küldetése, hogy a Gundel ügyet teljes szorgalmával, odaadásával szolgálja.
Moldován Viktor a Gundel tavaly decemberi megnyitása óta nap mint nap bizonyítja rátermettségét. Mint a klasszikus magyar konyha nagy rajongója, egy nagy tudású fiatal séf, aki Japánban 14 évig vitt magyaros konyhát és közben elsajátította a nagyon következetes és precíz japán munkakultúrát, munkaszervezést. Ezt adja vissza vendégeinknek legnagyobb megelégedettségükre – nyitástól-zárásig. Moldován Viktor munkáját Wolf András, mint az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti, valójában ketten vezetik a konyhai csapatot. Az ő munkájukat támogatja Kovács János chef és Dudok Györgyné pastry chef.

A Gundel Kert kínálata
Az éttermi kínálat nyárra a teraszra költözik, így a Gundel kert étlapja megegyezik a kávéház-étterem étlapjával. Természetesen a melegebb szezonra átalakul, könnyedebbé válik az étlapi kínálat. A melegkonyhás étlap egész nap elérhető salátákkal, snack ételekkel, előételekkel, levesekkel, nagyon gazdag desszert választékkal és az elmaradhatatlan nemzeti11 ételsorral. A nap folyamán úgynevezett Afternoon tea-t is kínálunk majd.
Este pedig megnyílik a kerti éttermi rész, ahol gyönyörű Zsolnay porcelánon, ezüst evőeszközökkel várjuk a vacsorára érkezőket klasszikus Gundel ételekkel és míves szervizzel.

Mint már jól megismerhettük, a legjobb Gundel hagyományokra épülnek az ételek, a központi elem pedig továbbra is a Nemzeti11, az a tizenegy ikonikus Gundel fogás amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre. Ezen keresztül mutatjuk meg a más országokból, kultúrákból idelátogatóknak, hogy mi magyarok mit szeretünk, mit fogyasztunk, mit tartunk a magyar konyha alapjának.



A Nemzeti11 nyári mezben:
Tokaji aszúban érlelt grillezett libamáj, fűszeres meggyel és kaláccsal
Gulyásleves házi csipetkével
Újházi tyúkhúsleves házi metélttel
Palócleves bárányhúsból
Kárpáti fogas filé, gombával és rákkal, vajas mártásban
Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával
Érlelt hátszín „300 g” Budapest módra, konfitált burgonyával
Mangalica kolbászos, tojásos lecsó
Az eredeti Gundel palacsinta
Somlói galuska
Rákóczi túrós



A nyitva tartás
A Gundel kert már reggel 9.00 órától várja a vendégeket reggelivel, tízóraival, kávéval: üzleti tárgyaláshoz, baráti találkozókhoz, romantikusan szerelmes kávézásokhoz, városligeti séták előtt, vagy állatkerti látogatások után, gyerkőcökkel, kutyával vagy laptoppal. Mindenki addig ücsörög a rendelése mellett és élvezi a kert hangulatát, ameddig csak kedve tartja, mert itt – ahogy Gundel Károly kertjében anno – a vendéggel törődés a legfontosabb feladatunk.

A nagy tisztelettel emlegetett Gundel örökség
A Gundel nemcsak a luxuslakomáknak adott helyet, régen a teraszon ropogott a sós perec, folyt a csapolt sör, és akár főtt tojást is ehettünk pörköltszafttal. Gundel Károly vezetése alatt a vendéglő szárnyalni kezdett, nemcsak a kiváló vendéglátás mestere volt, de a magyar és a francia konyha legjobb fogásait tálalta, és olyan étel- és íz kombinációkat alkotott, melyeket a modern magyar konyha alapjainak tekintünk. Folyamatosan új receptek kísérleteztek ki: a Gundelben született a palóc leves, a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, a fogas Kárpáti és a tokaji libamáj, de a Gundel honosította meg a ma ismert magyaros mártások és raguk kultúráját is. A Gundel étterem teraszán szolgáltak fel először olyan, ma már jól ismert ételeket, mint a Jókai-bableves, a bakonyi gombaragu vagy a Gundel-palacsinta. Gundel Károly nemegyszer szeretett törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves, Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a tojás Munkácsy módra vagy a Feszty-bifsztek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a Gundel-dinasztia honosította meg a Wiener Schnitzelt is.

A Gundel egykori pénztárgépe

A Gundel Kert története
A Gundel megépüléséhez a leghatározottabb indokot az adta, hogy az 1860-as években a Városliget egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, ráadásul 1866-ban megnyitott a Fővárosi Állat-és Növénykert is. Ekkor döntötték el, hogy vendéglővel színesítik az egyre népszerűbb Ligetet. A ma ismert helyen étterem nyílott, ennek üzemeltetéséért eleinte Wampetics Ferenc felelt. Az étterem kerthelyisége - az Állatkert mélyébe benyúlóan - ekkor alakult ki.
A Gundel család 1910-ben vette bérbe az éttermet, ekkortól lett Gundel a neve. Az étterem fénykorában, a két világháború között, sokkal inkább egy hatalmas kerthelyiségként üzemelt, akár 1000 széket is el tudtak itt helyezni. Ehhez tartozott egy kisebb befogadó képességű étterem, a mai épülettel megegyező méretben. Az épülethez ekkor számos, ma már nem létező funkció tartozott, így volt saját disznóhizlaldája, mosodája, személyzeti szállása is.
A Gundel az 1920-as évektől kezdve az elegáns, nagy rendezvények vendéglátója lett, és mértékadó találkozóhelyek színhelyévé vált. Ám az Állatkert és az Angolpark közönsége is szívesen betért az étterembe, hiszen „sikk volt a Gundelbe járni”. Ráadásul a 11 fős saját zenekar tett róla, hogy folyamatos élő zene kísérje a nagy falatozásokat, így a hangulat mindig a csúcson volt. A Gundelben minden korosztály és minden pénztárca megtalálta a számítását.
1937-ben III. Viktor Emánuel olasz király látogatására a Gundel települt ki a székesfehérvári állami bankettre. Két évvel később pedig a Gundel lehetett a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos vendéglátója, és a magyar konyha méltó helyre került a világ gasztronómiai térképén. A korabeli Gundelben rengeteg híresség megfordult, írók, művészek, színészek és színésznők jártak oda, nemcsak lakomázni, de a fergeteges hangulat is vonzott sokakat. (forrás: wikipédia)


Gundel és Eventrend
2021 májusában az Eventrend Group vette át a világhírű Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írta alá a tulajdonos Danubius Hotels képviselőivel. A bérbe adók akkor úgy nyilatkoztak: bíznak a nagy múltú, történelmi háttérrel rendelkező helyek üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező Eventrend Group szakmai hátterében. A DH számára fontos, hogy a Gundel étterem Magyarország legendás kulináris öröksége továbbra is az ország gasztronómiájának meghatározó szereplője legyen, ehhez kereste a legmegfelelőbb stratégiai partnert. Az elmúlt mintegy fél évben a Gundel kiváló szakemberei nap mint nap bizonyítják rátermettségüket, vendégeik legnagyobb örömére. Most a Gundel Kert megnyitásával bővítik a vendégeik körét, hiszen a családosok egyik legkedvesebb helyévé válhat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések