A Gundel annyi mindenről híres. A magyar gasztronómiát meghatározó receptjeiről, az évszázados vendégszeretetéről, társadalmi érzékenységéről - és híres a híres vendégeiről is. Királyi és egyházi méltóságok, hercegek, politikusok, világsztárok látogatásai gazdagítják a 130 éves Gundel Palota történetét. Az ismert vendégek pedig különleges menüsorokat fogyasztottak, amelyek mások számára nem voltak elérhetők – eddig.
Az első, a II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezett fogadás „Négykoronás menüje” lesz, amely - vacsora formájában, egyszerű asztalfoglalással - néhány héten belül bárki számára elérhetővé válik: 10 napon át kérhető majd ez a fenséges válogatás. A „Négykoronás” napokról a weboldalon és a Facebookon találhatnak információkat az érdeklődők.
II. Erzsébet látogatása Magyarországon – 1993. május 4-7.
Az uralkodói pár a hazánkban töltött 4 nap alatt - a kötelező politikai körök mellett -megtekintette az Operaházban a Csipkerózsika balettet, kirándult Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédelt a Gundel étteremben.
Május 5-én, a jeles protokolláris eseményen Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A 32 személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben.
A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.
Felkészült a Gundel
Az ünnepélyes ebéd előtt a konyha 10 próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. A gyorsaság mellett természetesen adtak a minőségre is. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak. A Kurír így adott hírt a készülődésről: „Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját a vendégeknek.”Az épület előtti útszakaszt teljesen lezárták, a kíváncsiskodók az út két oldalán várták a királynőt és férjét szállító autót. A vendégeket a Palota vörösmárvány lépcsőjén keresztül kisérték fel az emeletre.
A welcome drink és az ünnepélyes ebéd
Az ebéd helyszíne a Gundel palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek. A személyzet jobbnál jobb italkülönlegességekkel készült, ám a királyi felség egyszer csak így szólt: „Gin Tonic please”. A Gundel Palota egyik beszámolója szerint erre senki sem számított, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőket a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítse.A vacsora fogásait Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje úgy álmodta meg, hogy minden étel tálalásában megjelenjen a királyi fejdísz. a királyi korona. A galambesszencia adta fel a leckét a leginkább, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. A főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, a desszert pedig saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eper-parfé volt.
![]() |
Erzsébet királynő és Göncz Árpád |
Korabeli magyar lapok beszámolói:
„A Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett a királyi pár a Városliget szélén álló Gundel étteremhez, ahol Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A szűk körű – s minden fogásával a királyi koronára emlékeztető – díszebéden megjelent a kormány három minisztere is: Jeszenszky Géza, Mádl Ferenc és Kádár Béla, mindhárman feleségük társaságában, valamint Kodolányi Gyula címzetes államtitkár, Katona Tamás államtitkár és Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke”
– írja másnap Királyi ebéd Antall Józseffel című beszámolójában az Új Magyarország lap. A szűk kör megfogalmazást érdemes a helyén kezelni. Az ugyanis a protokoll okán összesen 32 vendéget jelentett – árulta el Kalla Kálmán, a Gundel főszakácsa előző nap a Kurírnak.
A „Négykoronás” fantázianévre keresztelt ünnepi ebéd, mint azt az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek elmondta, „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”. Előételnek lazacot szolgáltak fel magyar spárgával, ezt galambesszencia követte. A főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát. Az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek. Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték”.
Legendás történetek a királyi pár magyarországi pillanatairól:
- Elutazása előtti délelőtt a királyi pár tett egy sétát Budapest belvárosában, a Vörösmarty téren. A szókimondó humoráról ismert Fülöp herceg itt sütötte el egyik legendássá vált viccét, ami utóbb bejárta a világsajtót. A Fejér Megyei Hírlap így emlékszik vissza az esetre: „Fülöp herceg a királyi séta közben felfedezett egy angol állampolgárt, megkérdezte, mióta van Magyarországon és amikor a turista azt mondta, hogy két hete, Fülöp így felelt: az nem lehet, mert magának még nincs pocakja.”
- A királynő az étterem tulajdonosának kedvesen megjegyezte, hogy „Sokat hallottunk már önökről!”, aki zavarában azt válaszolta, hogy „Mi is sokat hallottunk önökről!”
- A királynőnek állítólag annyira ízlett az étel, hogy kenyérrel tunkolta a főétel tejfölös-paprikás szaftját, Fülöp herceg pedig sört is rendelt a felszolgálótól.
- A királyi ebéd desszertfelszolgálásakor, a saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eper-parfé váltotta ki azt a hatást excellenciás vendégünkből, hogy - illem ide vagy oda - könyökkel bökdöste férjét, nehogy lemaradjon a látványról.
![]() |
Gundel vendégkönyv, Erzsébet királynő látogatásáról |
FONTOS INFÓK A JÚLIUSI ERZSÉBET KIRÁLYNŐ MENÜRŐL!
- Menüt 2, 3, illetve 4 fogásos verzióban tálalják majd vacsora időszakban, 18:00 órától, 2024.07.08-tól, 17-ig, 10 napon keresztül.
- A menü ára tartalmazza a welcome pezsgőt, (angol pezsgő- Nyetimber Classic Cuvee)
- A fogások a vendégek asztalára Herendi tányérban és ezüst evőeszközökkel kerülnek.
- További aktivitás: élő nagyságú egész alakos II. Erzsébet Királynő selfiepont-kialakítással, piros és kék szatén vállszalaggal lehet fotózkodni, erre megfelelő helyszínkialakítással belső helyszínen és a kertben is.
2 fogás ára: 17.000 Ft + szervízdíj 15%
3 fogás ára: 22.750 Ft + szervízdíj 15%
4 fogás ára: 26.600 Ft + szervízdíj 15%
A borsort tartalmazó árak:
2 fogás ára: 24.000 Ft + szervízdíj 15%
3 fogás ára: 33.250 Ft + szervízdíj 15%
4 fogás ára: 40.600 Ft + szervízdíj 15%
![]() |
A "Négykoronás menü" |
A GUNDEL GASZTRONÓMIÁJA MA ÉS EGYKORON
A Gundel séfjei
Moldován Viktor a Gundel 2021-es megnyitása óta nap mint nap bizonyítja rátermettségét. Mint a klasszikus magyar konyha nagy rajongója, egy nagy tudású fiatal séf, aki Japánban hosszú évekig vitt magyaros konyhát és közben elsajátította a nagyon következetes és precíz japán munkakultúrát, munkaszervezést. Ezt adja vissza a vendégeknek legnagyobb megelégedettségükre – nyitástól-zárásig. Moldován Viktor munkáját Wolf András, mint az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti, valójában ketten vezetik a konyhai csapatot. Az ő munkájukat támogatja Kovács János chef és Dudok Györgyi pastry chef.
Gundel gasztronómia napjainkban
A Gundel étlapját, annak a gerincét nem kellett megírni, már több mint 80 éve készen áll. A legjobb Gundel hagyományokra építi az ételeket, ennek központi eleme a Nemzeti11, az a tizenegy ikonikus Gundel fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre. Az étterem és ezzel együtt a magyar konyha ezen ízekkel versenyez a nemzetközi gasztronómiai játéktérben.
A Gundelben játszó Nemzeti 11: Tokaji aszús libamájpástétom mákos barhesszel, Gulyásleves házi csipetkével, Újházi tyúkhúsleves házi metélttel, Palócleves bárányhúsból, Kárpáti fogasfilé gombával és rákkal, vajas mártásban, Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával, Bakonyi bélszín szalonnás túrós csuszával, Bécsi szelet mangalicából, pirított petrezselymes burgonyával és házi savanyúsággal, Az eredeti Gundel palacsinta, Somlói galuska, Rákóczi túrós tejfölfagylalttal.
![]() |
A Gundel emeleti nagyterme, 1960 |
Az eredeti Gundel gasztronómia
Az elmúlt több mint 125 évben a Gundel híre az egész Földet bejárta, világhírű közszereplők, királynők, hollywoodi hírességek a mai napig élvezik a Gundel vendégszeretetét. A Gundel azonban nemcsak a luxuslakomák helye volt, a teraszon régen sós perecet, csapolt sört és pörköltszaftos főtt tojást is felszolgáltak.
Gundel Károly vezetése alatt a vendéglő szárnyalni kezdett, nemcsak a kiváló vendéglátás mestere volt, de a magyar és a francia konyha legjobb fogasait tálalta, és olyan étel- és íz kombinációkat alkotott, melyeket a modern magyar konyha alapjainak tekintünk. Folyamatosan új receptek kísérleteztek ki: a Gundelben született a palóc leves, a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, a fogas Kárpáti és a tokaji libamáj, de a Gundel honosította meg a ma ismert magyaros mártások és raguk kultúráját is. A Gundel étterem teraszán szolgáltak fel először olyan, ma már jól ismert ételeket, mint a Jókai-bableves, a bakonyi gombaragu vagy a Gundel-palacsinta. Gundel Károly nemegyszer szeretett törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves, Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a tojás Munkácsy módra vagy a Feszty-bifsztek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a Gundel-dinasztia honosította meg a Wiener schnitzelt is.
![]() |
A Gundel-kert, 1930-ban |
A Gundel és a Gundel Kert története
A Gundel megépüléséhez a leghatározottabb indokot az adta, hogy az 1860-as években a Városliget egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, ráadásul 1866-ban megnyitott a Fővárosi Állat-és Növénykert is. Ekkor döntötték el, hogy vendéglővel színesítik az egyre népszerűbb Ligetet. A ma ismert helyen étterem nyílott, ennek üzemeltetéséért eleinte Wampetics Ferenc felelt. Az étterem kerthelyisége - az Állatkert mélyébe benyúlóan - ekkor alakult ki.
A Gundel család 1910-ben vette bérbe az éttermet, ekkortól lett Gundel a neve. Az étterem fénykorában, a két világháború között, sokkal inkább egy hatalmas kerthelyiségként üzemelt, akár 1000 széket is el tudtak itt helyezni. Ehhez tartozott egy kisebb befogadó képességű étterem, a mai épülettel megegyező méretben. Az épülethez ekkor számos, ma már nem létező funkció tartozott, így volt saját disznóhízlaldája, mosodája, személyzeti szállása is.
A Gundel az 1920-as évektől kezdve az elegáns, nagy rendezvények vendéglátója lett, és mértékadó találkozóhelyek színhelyévé vált. Ám az Állatkert és az Angolpark közönsége is szívesen betért az étterembe, hiszen „sikk volt a Gundelbe járni”. Ráadásul a 11 fős saját zenekar tett róla, hogy folyamatos élő zene kísérje a nagy falatozásokat, így a hangulat mindig a csúcson volt. A Gundelben minden korosztály és minden pénztárca megtalálta a számítását.
![]() |
A Gundel homlokzata, anno. |
1937-ben III. Viktor Emánuel olasz király látogatására a Gundel települt ki a székesfehérvári állami bankettre. Két évvel később pedig a Gundel lehetett a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos vendéglátója, és a magyar konyha méltó helyre került a világ gasztronómiai térképén. A korabeli Gundelben rengeteg híresség megfordult, írók, művészek, színészek és színésznők jártak oda, nemcsak lakomázni, de a fergeteges hangulat is vonzott sokakat. (forrás: wikipédia)
A Gundel hatalmas terasza és kertje mindig is a társasági élet kiemelt helyszíne volt Budapesten. Az Eventrend Group – a Gundel 2021 decemberi megnyitása után – a kertet is megújította, hogy történelméhez méltó, de minden modern igényt kielégítő szabadtéri terület álljon a vendégek rendelkezésére. A betérők itt is kifújhatják magukat, az árnyas fák alatt hűsölve fogyaszthatnak kedvükre, hozhatnak nagy döntéseket vagy lazulhatnak, beszélgethetnek és élvezhetik a hallgatást is, figyelhetik a játékban elmerült csemetéiket, unokáikat és közben felfedezhetik a kerthelyiség megannyi szépségét.
A kert - amelyben teljes kihasználtság mellett 5-600 vendég is helyet tud foglalni – talán Budapest legnagyobb éttermi kerthelyisége. Egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon. A nyílt gyermekbarátság is Gundel Károly újításaként jelent meg anno: mind a 13 gyermeke a kertben élte meg az aprókor szépségeit, a vendégek között nőve fel.
![]() |
A Gundel-kertben, 1920-ban |
0 Megjegyzések