MAGYARORSZÁG 2123 - MŰANYAG ÉGBOLT KRITIKA

Hiába élünk egészségesen, mert a jövőben 50 évesen kötelező lesz növénnyé válni, és Pest lesz az apokaliptikussá vált világ mentsvára, ahol Buda, a Lánchíd és az Alagút funkciója kijárat a pokolba. Ez a Műanyag Égbolt, ami fantasztikus kalandba repít.



Egy állatok és növények nélküli nem túl távoli jövőben, ahol az emberiség túlélésének kegyetlen ára van (a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki), egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. - Ez a szinopszis, ami első blikkre valakinek röhejes, de egy vérbeli sci-fi huligánnak csemege, ráadásul magyaros!

"Rotoszkóp- technika a neve annak az eljárásnak, ami annyira élethűvé tette Walt Disney klasszikus meséi szereplőinek mozgását és mimikáját. Az eljárás lényege, hogy igazi színészekkel veszik fel a jeleneteket, amit aztán kockáról kockára átrajzolnak. A módszert Max Fleischer találta ki 1915-ben."
  

Egy kis tudnivaló a "hogy készült a Műanyag Égbolt" mozifilmről, ami az egyiknek tetszik, és meglehet, a másik kikérné magának ezt a fámát a Disney nevében. Ugyanis a magyar színészekkel előre felvett, majd utólag átrajzolt, animált szereplők két részre osztották a Budapest Eye két fővel képviselt megtekintőit az animációs film sajtóvetítése után. Egyik szemünk csak a bámulatos szó szinonimáival tudta jellemezni, és kiemelte a formátum különleges mivoltját, míg másik Eye-unk kimondottan kellemetlennek tartotta az izgőre-mozgóra rajzolt főszereplőket. Kis(ebb, vagy hosszabb) idő után megszokja a szem, viszont eme (talán nem véletlenül) ritkán használt technikának köszönhetően (főleg) a (női) hajzatok a mitológiai szörny, Medúza frizuráját idézték, és úgy tekergőztek a tincsek, mint az ijesztő nőalak fején a kígyók (vagy a csontik). Hú, ennyi zárójelet egy mondatban!


 
A felvezető gondolatok talán ércesek, viszont abban mind a ketten egyetértettünk, hogy a Műanyag Égbolt lenyűgöző alkotás! Gyönyörű és részletgazdag, az első esőcsepptől az utolsó árnyékig minden élethű, minden hihető, realisztikus, elejétől a végéig. A látványvilága olykor annyira valósághű, hogy időről-időre kizökkenti a nézőt: most ez film, vagy animációs film? És itt egy fontos margó. Egy ilyen szórakoztató, ökológiai katasztrófa utáni világban játszódó sztori egész estés filmért kiált. Még akár több évados sorozatot is ki lehetne préselni belőle. Mert bár nagyon el tud rugaszkodni a realitás talajáról (oké, hogy animációs és science fiction), annyira szörnyű és hihető jövőképet fest elénk, amivel simán megy az azonosulás, és a tépelődés. Megtörténhet ez? Lehetséges az elcseszett jövőben ilyesmi, vagy hasonló? Miért ne veszthetné el az értékét a jelenleg legfontosabb meritum: az ember. A jövőt jelenleg is mi alakítjuk, és a Föld már egyre jobban jelzi, hogy ártunk neki. De még nem késő.



Több szögből is érdekes szemlélni ezt a mozifilmet, mert a karakterei életrekeltenek bennünk bujkáló rebbenéseket, és ebben a főszereplők nagyon jók. Remekül megírt figurák, ügyes színészek és értelmes dialógusok teszik kerekké ezt a rémes, de szívhezszóló, alig néhány órában lezajlódó esetet, amiben egy egykor szebb napokat is megélt pár küzdelme a kiindulás, és a vég... A vég, ami a műfaj sablonjai végett várható, de elszomorító is. Hiszen annyira megkedvelhető lesz a páros a fináléra, hogy a happy end magától értetődő vágya ott lebeg hatodik érzékünk lelki szempillái előtt. De jön a pofon, a cumika, hogy ennyi, térj vissza a "valóságba"! Happy End? Ugyan már! A folytatás lehetősége is oda, és maradnak a nyomasztó gondolatok, amik inspirálóak is lehetnek, mert agyalsz még percekig. Elemezni kezded, mit láttál ebben a 110 percben. Mindenki máshogy fogja érezni magát, és cikáznak majd a nézőpontok is, de miközben egymás véleménykülömbségein pörgünk, ráeszmélünk, hogy a Műanyag Égbolt egy körző. Ezért bárki, bárhogy is vélekedik, a kör előbb-utóbb összeér, és mind ugyan azt fogjuk mondani: ez egy nagyszerű film.
 
Kinek ajánljuk? Mesék a kriptából fanoknak feltétlenül, mert a története alapján simán elmenne egy epizódnak a horrorklasszikus sorozatban is.

Érdekességek: A Műanyag Égbolt mozifilmben kitalált faemberek megalkotását a természet csúf fricskája már rég valóra váltotta. Az epdermodysplasia verruciformis nevű nagyon ritka kórban szenvedők végtagjait fakéregszerű kiütések lepik be.



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések