MÁJUS 1-TŐL LÁTOGATHATÓ A “MIVEL MEGYÜNK? ENERGIAMIX A KÖZLEKEDÉSBEN” CÍMŰ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS!

A Közlekedési Múzeum 125 éves fennállása óta eddigi legnagyobb alapterületű kiállítását nyitotta meg május 1-jén Kőbányán, az Északi Járműjavítóban. Az új tárlat az energiahordozók és az energiafelhasználás kérdéskörét vizsgálja a közlekedésben, 36 különleges jármű és 65 műtárgy bemutatásával ismerteti, hogyan változott a viszonyunk a különféle energiahordozókhoz a szénkorszaktól napjainkig, és ez milyen hatással volt a környezetünkre.



A „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című új időszaki kiállításban, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában 6000 m²-en, négy szekción keresztül mutatja be, hogy mely korszakokban, milyen energiahordozók felhasználásával jutott előre az emberiség és eközben hogyan növekedett közlekedési eszközeink teljesítménye. Az első szekció – „Gőzerővel!” címmel − a szénkorszak technológiai fejlődését és gazdasági fellendülését, míg a második szekció – „Felvillanó lehetőségek” címmel − a villamosítás elterjedését mutatja be. A harmadik szekció – „Tele kérem” címmel − arról számol be, hogyan vált a kőolaj elsődleges energiahordozónkká, és ennek milyen társadalmi és környezeti hatásai érzékelhetők ma is, majd a negyedik szekció – „Merre tovább?” címmel − ismerteti jelenkorunk energiafelhasználását és az útkeresést az alternatív üzemanyagok és hajtásmódok irányában.

Látványos nagyjárművek, történelmi mozdonyok, egy ikonikus repülőgép, különleges műtárgyak, modern, interaktív installációk, korhű fotók és filmanyagok segítik az érdeklődőket, hogy teljes képet kapjanak közlekedésünk kézzelfogható történetéről, arról, hogy mivel mentünk egykor, és mivel kellene mennünk ma.



A kiállításban többek között szerepel az idén 100 éves MÁV 424,001-es „Bivaly”, vagy a „Szellem” néven is elhíresült 242.001-es és a 109.109-es gőzmozdony, továbbá egy Csepel D450-es tehergépkocsi és egy Ford T-modell személygépkocsi. A Múzeum Ikarus-flottájából bemutatjuk az Ikarus 266.25-öst és egy Ikarus 260 CNG-t. Először tekinthető meg újra az An-2-es repülő már új fényezéssel.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezésében május 1-jén klasszikusjármű-felvonulással ünnepli a 125 éves jubileumot, amelyen több mint 100 veterán és oldtimer követi a Múzeum útját a Városligetből az Északi Járműjavítóba. A látogatók a jubileum alkalmából 125 forintos belépővel tekinthetik meg az új kiállítást, valamint számos ingyenes családi programon vehetnek részt. További információ és jegyvásárlás a www.mivelmegyunk.hu oldalon érhető el.



A kiállítás támogatói: MOL-Új Európa Alapítvány, Budapesti Közlekedési Központ, Budapesti Közlekedési Zrt., Épkar Zrt., PERI Kft., Petrol ACIS Üzemanyagtechnika Kft., Epson Magyarország, Aeroplex of Central Europe − Aircraft Technology Center Ltd., Budapest Airport.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések