MEGVAN A 2023-AS BUDAPEST PRIDE FELVONULÁS IDŐPONTJA!

Hosszas tervezést és egyeztetést követően a Budapest Pride csapata örömmel jelentheti be, hogy 2023-ban is lesz Budapest Pride Felvonulás, Magyarország legnagyobb emberi jogi tüntetése!


A 28. Budapest Pride Felvonulást július 15-én tartják: mindenkit csatlakozásra buzdítanak, aki egy szabad, elfogadó és demokratikus országban szeretne élni. A szlogen változatlanul “Vedd vissza a jövőd!”, mely rámutat a társadalomban jelenlévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó és egymást erősítő, rendszerszintű problémákra (rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, homofóbia, transzfóbia és szexizmus), valamint az azokra keresendő megoldási lehetőségekre.

A múlt héten ismét előhúzta a kormány a fiókból a klasszikus hazugságot az LMBTQ emberek és a gyermekbántalmazók összemosásáról, valódi gyermekvédelem helyett a szombati kormányinfón azzal fenyegetett, hogy ismét törvényeket szigorít “a genderideológia ellen”. Ez újabb uszítást, gyűlöletkampányt és támadások sorát jelentheti. A támogatást szerintük a már említett, érvénytelen népszavazás adja. 11 civil szervezettel közösen már a 2021-es propagandatörvény megszavazása előtt is uszítás helyett valódi gyermekvédelmet követeltünk. “A kormány az áldozatokat hagyja cserben, amikor nem állít fel az iskolákban működő áldozatvédelmi- és segítő hálózatot, nem gondoskodik az iskolai dolgozók rendszeres képzéséről és megfelelő jelzőrendszer kialakításáról. Álságos az a politikus, aki azt ígéri, hogy a homofóbia majd gyógyír lesz a gyermekbántalmazásra, de közben nem juttatja átfogó, folyamatos és kornak megfelelő szexuális edukációhoz a gyerekeket, ami elengedhetetlen része a prevenciónak és a visszaélések felderítéséhez” - nyilatkozta Radványi Viki, a Budapest Pride elnöke. - “Csak úgy teremthetünk egy egyenlő, biztonságos és szabad országot, ha a gyermekvédelem alapvetéssé válik, beleértve az LMBTQ fiatalok védelmét.”

2022-ben is sok támadás érte az LMBTQ emberek alapvető jogait Magyarországon, az ILGA-Europe szerint pedig az elmúlt évtizedben 2022-ben érte a legtöbb erőszak az LMBTQ embereket a régióban: a jobboldali politikusok, újságírók és szervezetek által terjesztett fokozódó gyűlöletbeszéd hatására a korábbiaknál több LMBTQ ember vesztette életét gyűlölet vezérelte támadásban vagy öngyilkosságban. 

A kitűzött dátum egyben azt is jelenti, hogy a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivált június 16. - július 16. között rendezik meg. A Budapest Pride Közösségi Fesztivál közel 100 programját, több, mint 50 civil szervezet, informális csoport és magánszemély szervez közösen, az elmúlt években az ország legnagyobb civil fesztiváljává nőtte ki magát.

A Budapest Pride Felvonulással kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb információkat a Facebook eseménynél teszik majd közzé.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések