MEGVANNAK AZ IDEI MAGYAR MICHELIN-CSILLAGOSOK!

Több vidéki étterem is felkerült a legjobbak közé. Rácz Jenőék két csillagot is kaptak.

 


A Michelin két évvel ezelőtt vezette be a fenntartható vendéglátás díjat (Michelin Green Star), amelyet idén négy étterem is kiérdemelt - köztük Tóth Szilárd séf és társtulajdonos, a Salt étteremből. Bib Gourmand minősítést kapott többek között a Bistro Sparhelt is, melynek boldog konyhafőnöke, Elek Balázs. Az év Sommellier-je pedig Langó Tamás lett, a Clarisse Étteremből. Az eseményre csak kevesen jutottak be, sajtóinformációk szerint jóformán csak az éttermek séfjei és tulajdonosai. Viszont másnap a Millenáris Parkban, exkluzív sajtóeseményen beszélgethettünk Elek Balázzsal, Tóth Szilárddal, Langó Tamással, és a Konyhafőnök egyik zsűritagjával, Rácz Jenővel, akik még mindig az előző este hatása alatt voltak.


Budapest Eye: Óriási elismerés ért titeket! Számítottatok rá, és egyébként is, milyen érzés volt győzni?

Rácz Jenő: Elképesztően nagy adrenalin bomba volt! Az egész szakmai stábom egyszerre volt rosszul, egyszerre akart minden pillanatban elájulni, WC-re rohanni az idegességtől. És közben nyugodtság is volt bennünk, de aztán megint izgultunk. Abszolút büszke vagyok a kollégákra, az éttermekre. Rátettük a lábunkat egy olyan útra, amin jó érzés lesz járni.

Rácz Jenő és Sárközi Ákos


Tóth Szilárd: Mind a két csillagnak nagyon örültünk. Az egyiket tulajdonképpen újra megkaptuk. A zöld csillag viszont nagyon közel áll a szívünkhöz, és nagy öröm számunkra, hogy jó úton járunk. Sose elég az, amit teszünk annak érdekében, hogy minél zöldebben, vagy minél kevésbé legyünk hatással a környezetünkre. Hatalmas öröm és megtiszteltetés! Nagyon remek visszajelzés számunkra.

Tóth Szilárd (SALT)

Elek Balázs: Elképesztő érzés, hogy Bib Gourmand-t kaptunk! Hetek óta találgattunk, és ez a leges-leges legvadabb álmunk volt, hogy ezt elérhettük. Hatalmas megtiszteltetés. Mindenkinek, aki ebben a szakmában dolgozik, annak ez egy álom, hogy egyszer itt lehessen.

Kántor Zsuzsanna és Elek Balázs (Sparhelt Bistro)

 
Langó Tamás: Óriási meglepetésként ért a díjazás, nagyon boldog voltam! Minden elismerésnek örül az ember. Főleg az olyan elismeréseknek, ami mögött ilyen fantasztikus másfél év van, amit tényleg nevezhetünk munkának, de mellette egy öröm-útnak is.

Langó Tamás

Budapest Eye: Az elismerés és győzelem után, mindig ott a felelősség, hogy vajon sikerül-e megtartani, vagy túlszárnyalni ezt. Nem éreztek egyfajta nyomást, hogy talán ez a csúcs?

Rácz Jenő: A csillagot megszerezni mindig nehezebb, mint megtartani, vagy esetleg két csillagra lépni. Ha egyszer erre az útra rálép az ember, onnantól kezdve már csak járni kell rajta. Én nem az a típus vagyok, aki most hátra fog dőlni, és ebben lubickol. Még magasabb szintekre szeretnénk felhúzni, legalább az egyik éttermet.

Rácz Jenő

Tóth Szilárd: Szerintem ebben a kategóriában azért senkire nem tudnám azt mondani, hogy meg fog elégedni azzal, amilye van. Természetesen nagyon örülünk neki, de mindig van hova tökéletesedni.

Elek Balázs: Én azt gondolom, hogy azzal, amit csináltunk, azzal vívtuk ki ezt az elismerést, szóval ezt kell hogy folytassuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések