EGYÜTT KEZDTÜK - KRITIKA!

Érettségi, egy nagy buli, aztán jó időre csá mindenkinek! A 12.C tagjai közt voltak, akik jártak egymással, meg akadtak köztük jó haverok is, de tíz éven át alig találkoztak. Aztán az egyikük esküvőjének alkalmából a régi spanok, ellenségek és szerelmek (akik megvoltak, és akik nem jöttek össze) újra együtt töltenek egy hétvégét egy balatoni panzióban.

Jakab Balázs, Kanyó Kata és Kövesi Zsombor

Persze semmi sem úgy sikerül, ahogy tervezték. Mert egy ilyen nagy újratalálkozás pont arra jó, hogy kitörjön pár botrány, elcsábítsanak néhány hű szerelmest, elsüssenek egy csomó jó poént, hazudjanak, őszinték legyenek, dumáljanak, igyanak, aztán kezdjék elölről az egészet.

Lehet, hogy eltelt tíz év, de a 12.C tagjai nem komolyodtak meg, és úgy tűnik, nem is terveznek ilyesmit.


Az Együtt Kezdtük nagyjából olyan, amilyen a leírása alapján feltételezhető. De sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a kialakuló szerelmi viszonyok, amik gyakorlatilag a történet alappillérjei. A karakterek sablonosak, kő egyszerűek, de ez nem baj! Sőt! Bárki könnyedén tud azonosulni velük, rá ismerhet önmagára, vagy valamelyik ismerősére, annyira hétköznapi figurákról van szó. Más kérdés, hogy az ember akar-e ilyen típusú baráti társaságot, viszont az biztos, hogy mindenki környezetében feltűnnek.

A film humorforrása néhol igazán betalál, máshol a poénok inkább csupán fárasztóak. A rendezés pedig összességében megokolatlan, amitől picit limonádévá válik az Együtt Kezdtük.

Sietve tegyük hozzá, hogy ez nem feltétlenül ront a filmen! Akkor érzéki, amikor kell, finoman és pontosan használja a háttér-zajokat; a sáskák, szöcskék, vagy tücskök(?) hangjai szinte elrepítik a nézőt, eluralkodik a nosztalgia, a vidék finom nyugalma, amit igazán eltaláltak! Finom érzéseket vált ki. Hangulatában talán a Szólíts a neveden varázslatra emlékeztet.


Az Együtt Kezdtük nagyon mai. Nyelvezetében és légkörében középosztálybelien magyar. A filmben a legtöbbször használt szitokszó a "köcsög", de a "buzi" is előkerül. Kontextustól függetlenül ezek a szavak már évek óta nem helyénvalók és más produkciókban kínosan ügyelnek a használatuk elhagyására. Ezért 2022-ben egy magyar, vagy bármilyen filmben használni az LMBTQ emberekre régen kitalált, szándékosan megalázó, mélyen sértő és ma is ugyan úgy bántó szitokszavakat elszomorító. A melegségüket megélni kívánó embereket (és akikben egy csöpp együttérzés van) felzaklatja és felháborítja. Ezek a szavak a múltban ártalmatlan emberek életét keserítették meg, napi gyomorgörcsöket okozva, és ez ma sincs másként. Pont ezért irreális és megrendítő a szóhasználat. De, ahogy a gondolatmenet indult, az Együtt Kezdtük nagyon mai szóhasználatában. És ne gondoljuk azt, hogy eme szavak nincsenek használatban. Vannak, de a jó példa jegyében és, hogy egy LMBTQ nézőnek se okozzanak nyomott pillanatokat, igazán el lehetett volna hagyni őket.


A kiváló színészi alakításoknak köszönhetően egészen szórakoztató az Együtt Kezdtük! Ki gondolná, hogy több főszereplőnek is ez az első filmszerepe?!

Játékukon nem látszik, természetesek és már-már zseniálisak az életre keltett figurák és a köztük lévő kémia. Sajnálatos módon a legtöbb magyar filmet azzal ítélnek halálra, hogy színpadi színművészeket választanak főszerepekre. Ők pedig azt viszik a vászonra, amit tanultak, amit használnak a színpadon. De ami a színházban remek, az teátrális és bűn gagyi a vásznon. Az alkotók hibája, ha ezt figyelmen kívül hagyják a szereplőválogatás során. Na, itt nagyon figyeltek! Ismét kaphat a néző egy olyan magyar filmet, ami messze kimagaslik az elmúlt években a hazai filmipart riasztóvá hangoló "alkotások" közül.


Viszont miértje, motivációja hiányos. Miért akart végül a nagyapja nyomdokaiba lépni a főszereplő, amikor hangsúlyozta, hogy ez nem az ő jövője? A fő hazugság beismerése miért nem lett kihasználva? Összejöttek, vagy lesz második rész? A "megvilágosodás", a temetői jelenet minimalizálása, az utolsó pár percbe sűrített, minden magyarázat nélküli happy end-elések, be nem fejezett, értelmetlen, hajuknál fogva kirángatott jelenetek... Túl sokat hagynak a nézőre, ami miatt hiányérzetünk támad.


Kinek ajánljuk az Együtt Kezdtüket? A drámai, romantikus filmek kedvelőinek mindenképp és a Mucsi Zoltán-humorát csípő nézőknek. Viszont ha nem tudsz a sorok között olvasni, ez nem a te filmed.

És egy cukiság a végére: Kivétel nélkül minden statiszta nevét kiírták, tételes felbontásban a stáblistán. Ez ritka és nagyon kedves figyelmesség. Jó volt látni nézőként, és biztos még szívetmelengetőbb lesz azoknak, akik szerepeltek benne.


A film augusztus 4-től a mozikban!




Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések