"JANE GOODALL ÉS DAVID ATTENBOROUGH NAGY HIBÁKAT IS ELKÖVET!" | interjú Ürge-Vorsatz Dianával!

Mire és kire érdemes odafigyelni, ha a közösségi oldalakat túrjuk? Tényleg hallgassunk a legtöbb figyelmet kapott hírességekre, ha a környezetvédelemről akarunk információkhoz jutni, vagy legyünk még körültekintőbbek a témában? 

Ürge-Vorsatz Diána, a budapesti Közép-európai Egyetem professzora és az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének egyik alelnöke szívesen segített körbejárni a témát. 


Budapest Eye: Itt vagyunk a Puskin Moziban a VIII. Környezet-és természetvédelmi Filmfesztivál sajtóeseményén. Néhány gyönyörű alkotásba az imént bele is tekintettünk. Melyik fogott meg a legjobban? 

Ürge-Vorsatz Diána: Nagyon örülök a Kárpát-medencei filmeknek, mert amit láttam a Nemzeti parkról, egyrészt meg is könnyeztem, másrészt hogy Úristen, itt is ilyen gyönyörű és még nem láttam, pedig egyszer már evezni is voltam ott, hát sürgősen vissza kell mennem és meg kell néznem, mert valóban fantasztikus! De a rövidfilmeket is nagyon várom! Igazából mindet meg szeretném nézni. 

Budapest Eye: Sok híresség, influencer, hazai is, igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelemre. S bár a céljuk jó, a kivitelezés már nem mindig. Ebben hogy lehetne segíteni nekik, hogy a követőik felé valóban fontos tényeket közvetítsenek? Te például miben tudnál nekik segíteni? 

Ürge-Vorsatz Diána: Ez nagyon jó kérdés! A baj ott kezdődik, hogy ki kéri őket meg. Ha valaki fölkéri őket és fizetnek nekik ezért, akkor az sok esetben, nem mindig, de sok esetben lehet zöldmosás. Tehát van, amit úgy kell bemutatni, pozícionálni, mintha zöld lenne, mintha azzal megvédenénk a bolygónkat, igazából pedig csak az a cél, hogy most ezzel jobban el lehet adni, mint egyébként. Jobb ha olyan influencereket keresünk, akiken tényleg látszik, hogy a környezetvédelemre összpontosítanak, szívből teszik, amit, s ez látszik is a tevékenységeikben. 

Budapest Eye: Kiket és milyen oldalakat érdemes követni, hogy biztos és pontos tényekkel találkozzunk eme témában? Jane Goodall, David Attenborough, csak két példa. 

Ürge-Vorsatz Diána: Ez is nagyon jó kérdés! De, nem! Azt gondolom, hogy nem biztos, hogy Jane Goodall és David Attenborough... Mind a kettőt részben szeretem, de azért mind a kettő egy kicsit nagy hibákat is elkövet. Ők olyan társadalmakból származnak, ahol nagyon magas a luxus és ezért ők bevették azt a szöveget, hogy a népességrobbanás felelős mindenért és ezzel gyakorlatilag a saját luxusukat más emberek élete fölé helyezik. 

Budapest Eye: Az idei Glamour Women Of The Year gálára külön kérte a vendéget, sztárvendégeket a Glamour magazin, hogy ne viseljenek új ruhát az eseményen, inkább vegyenek fel olyat, amit már hordtak máskor is. Így "green carpet" keretek között folyt a díjátadó, ami egy nagyon szép kezdeményezés volt. 

Ürge-Vorsatz Diána: Ez egy nagyon fontos kezdeményezés és azt látjuk szerencsére, hogy nyugaton kezd ez egy nagyon gyümölcsöző iparág lenni. A ruha kölcsönzés. A nagyon elit, exkluzív ruhák kölcsönzése. És hát a turkálók, használt ruha kereskedések! Azt gondolom, hogy ez egy szuper dolog és nagyon jó irány!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések