Kipukkadás előtt elcsíptük egy interjú erejéig András Tündét, a Vitéz Kürtős társtulajdonosát, a Kürtőskalács Fesztivál társalapítóját és főszervezőjét a rekkenő melegben hűsítő árnyékot adó műemlék körhinta mesés épületében.
Budapest Eye: A Kürtőskalács Vigadalom kisebb verziója a Kürtőskalács Fesztiválnak. Miért?
András Tünde: Minden év őszén csináltuk a nagy Kürtőskalács Fesztivált, és hiányérzetünk volt, hogy sokat kell várni rá. Miért ne legyen tavasszal is? Mivel több üzletünk is van az Állatkert és a Hol Nem Volt Park területén, ezért úgy gondoltuk, csodálatos, idilli környezet ahoz, hogy egy kisebb, tavaszi Kürtőskalács kistesó fesztivált megszervezzünk. Azért lett kisebb, mert azt hittük - de most azért cáfolja ez a sok ember - nincs szükség két ilyen nagy fesztiválra. De lehet hogy lesz.
Budapest Eye: A minap mutattátok be a Vitéz Kürtős egyik új termékét a Kürtősbont. Mi adta az ötletet egy töltött-szélű kürtőskalács létrejöttéhez?
András Tünde: Nem találkoztunk külföldön ilyennel. Lételemünk, hogy újítsunk. A 200 éves kürtőskalács hagyományokat tiszteletben tartva kísérleteztünk, a pandémia ideje alatt volt is rá idő. Már nincs olyan módja, amilyen módon nem vágtuk, szeleteltük, készítettük volna el és már egyedül ez maradt, hogy valahogy meg kéne tölteni. Azért ez kihívás volt. Jött az ötlet, hogy mi lenne ha a tésztájába töltenénk süthető krémeket. Azután még lehet ízesíteni. A neve pedig onnan jött, hogy a bon-bon ugye egy töltött édesség, úgyhogy így lett a Kürtősbon.
Budapest Eye: Melyik kürtősbon jelenleg a legkelendőbb, melyik ízt választják a legtöbben?
András Tünde: A csoki-töltelék a legmenőbb és azt variálják málnával, vagy vaníliával.
Budapest Eye: Mi a legnagyobb félreértés a kürtőskalácscsal kapcsolatban?
András Tünde: Hú...! Három kérdést imádok a legjobban. Az egyik, hogy cukormentes van-e? Nem tudunk cukormentesen kürtőskalácsot készíteni. A másik, mindenki azt hiszi, hogy ez a futószalagról jön le. Nem! Ez egy kézműves termék. Imádom, amikor jönnek: ezer kalácsot rendelhetnek? Nem! Az is a kedvencem, mikor készítünk valami újdonságot, akkor rögtön az első kérdés, hogy gluténmentesen tudjuk? Ugye nekünk van már gluténmentes kürtőskalácsunk, de nagyon nehéz a gluténmentes liszttel dolgozni. Nem olyan egyszerű, nagyon oda kell figyelni, keresztszennyeződés... stb. Bonyolult.
![]() |
András Tünde és Kurkó József, színész |
Budapest Eye: Milyen érzés, hogy mindenki gyerekkorának ily meghatározó helyszínén van a Vigadalom?
András Tünde: Nekem ez akkora öröm, olyan jó érzés, az hogy nekünk itt lehet üzletünk... én imádok bejárni dolgozni! Olyan jó helyen van, idilli környezetben, hogy nagyon!
Budapest Eye: Az interjúnk a körhinta épületében készül. Emlékszel rá, hogy gyermekkorodban melyik figurán, lovon ültél először?
András Tünde: Én egy tündéres hintón ültem, ott! (és rámutat az egyik trombitát fújó tündéres, angyalkás hintóra, majd egy másikra is, hogy lehet inkább az volt. Mindegy is, teljesen egyformák)
![]() |
András Tünde, Bálint Gáspárral, a Vitéz Kűrtős tulajdonosával |
Budapest Eye: A Kürtősbon után mi a következő terv?
András Tünde: Egyenlőre semmi, arra törekszünk, hogy a Kürtősbon a mindennapok része legyen. Egyébként a címke, ami rajta van, azon sorszám van. Konkrétan te láthatod, hogy hányadik kürtősbont kaptad meg. Keresztes Ildikó ki is készült, mert az elsőt Kurkó Józsefnek adtam. Mondtam is Ildikónak, hogy csináltatok egy 01-es címkét neki.
Budapest Eye: Utolsó kérdés. Hol találtál kürtőskalácsos fülbevalót, vagy neked készítették?
András Tünde: Ezt kérlek, nekem készítették. Kettő kolléganőm nagyon ügyes kézműveskedésben. Süthető gyurmából készült. Ez most sima, de volt már kókuszos és málnás is a fülemben. Nyakláncom is van belőle.
0 Megjegyzések