MEGÚJULT ITAL ÉS ÉTLAPPAL ÜNNEPEL A CENTRÁL KÁVÉHÁZ!

Két éves évfordulóját ünnepli a 2022. április 11-én újranyitott Centrál Kávéház. A költészet napja és az újranyitási születésnap egybeesése nem véletlen, hiszen a Centrál az egyik legnagyobb múltú irodalmi kávéház. Hitünk a mai napig, hogy a Centrál a leghíresebb magyar vendéglátóhelyek egyike, bakancslistás látnivaló, amit látni kell, hangulatát meg kell élni és az itt mindent átszövő miliőbe bele kell kóstolni.

A Centrál Kávéházra mindig is jellemző a bátor, haladó szellemiség, megőrizve és tisztelve a virágzó történelmi korszak értékeit. A mai kor emberének kínálunk társasági, nagykávéházi élményeket, élvezetes jó ízekkel, inspiráló hangulattal.

Úgy hisszük, hogy a Centrál szellemiségét, klasszikus értékeit, mint örökséget úgy kell ápolni, hogy összhangban legyen a mai vendégek, a modern kor elvárásaival.

Modern klasszikus. 1887 óta.

 

A CENTRÁL KÁVÉHÁZ JELENE ÉS AZ ELMÚLT 2 ÉVE


A 2022 áprilisi újranyitás óta a Centrál fokozatosan visszanyerte a budapesti törzsközönség szimpátiáját és a külföldi turisták szemében is egyre inkább fontos, bakancslistás helyszínné vált. Valós nagykávéházként működik, már reggel 9 és 10 óra között megtelik élettel, ekkor érkeznek a reggelizni-, kávézni- vagy csak a beszélgetni vágyók. 10 és 14 óra között élőzene szórakoztatja a nagyérdeműt, a délutáni órákat megtölti az uzsonna, a sütemények, a kávék illata és a finom csörömpölés világa. 18 és 22 óra között újra élőzenés vacsorázó hellyé változik a 137 éves budapesti ikon. A Centrált ma pont úgy és arra használja a vendégsereg, amire teremtődött: a társasági élet, a személyes találkozások és a történelmi időutazás centrumának.

Az elmúlt 2 évben kialakítottuk az egyik leghangulatosabb belvárosi teraszt, sok élő növénnyel, apró fényekkel, dekorációval. Kinyitottuk a hatalmas portálablakokat, ezzel megteremtettük a „kint és bent is vagyok” együttes érzését. Így ma a Centrál legalább annyira egy hatalmas belvárosi terasz, mint egy történelmi időutazás. Ennek ez egyik kiemelt eleme, hogy minden nap 10-14, valamint 18-22 óra között folyamatos az élőzene a kávéház falai között.

A Centrál Kávéház most bemutatja az idei év új gasztronómiai kínálatát, amellyel egyben felavatja a nyitott kávéház szellemiségét tükröző új, belvárosi teraszát is.


A CENTRÁL KÁVÉHÁZ OPERATÍV VEZETŐI


Tóth Gábor - Lassan 2 éve üzletvezetőként segíti a Centrál működését. Előtte a vendéglátáson belül rengeteg helyen megfordult, közel-keleti éttermektől kezdve az éjszakai szórakozóhelyekig. Az Eventrend kötelékében már több éve dolgozik kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Több új helyet segített már a megnyitásban, beindulásban. Szereti a kihívásokat és a változatosságot. Munkáját a maximalizmus és az új trendek ismerete jellemzi.

Gácsi Gergő – Több, mint 15 éve dolgozik a vendéglátásban, a tudását és tapasztalatát nagyrészt külföldön szerezte. Anglia, Görögország és Ciprus több 5 csillagos szállodájában, illetve neves éttermekben is dolgozott kiváló szakemberek kezei alatt. A cégcsoporthoz hazaköltözése után azonnal csatlakozott, ahol éveken át a BRKLYN csapatát erősítette, először mint felszolgáló, majd nem sokkal később mint VIP manager. Fiatalos, lendületes és progresszív gondolkodás és csapatépítés jellemzi a leginkább.

Ványik Ádám séf - 13 éve dolgozik a szakmában, megfordult fine dining és street food éttermekben is, valamint különböző rendezvényhelyszíneken. Ezeken a helyeken szerzett tapasztalatait, tudását ötvözi itt a Centrál Grand Café-ban. Fontosnak tartja a csapatban való összetartást, ahol együtt, egy cél érdekében alkotnak valami igazán rendkívülit. Ádám 16 hónapja erősíti az Eventrend csapatát.

Takács Judit patisserie séf – Judit 14 éve dolgozik cukrászként, mestercukrászként 2016 óta. 4 éven át a Művészetek Palotája vezető cukrásza volt. Szeret új alapanyagokkal, formákkal, ízekkel, színekkel játszani, a letisztultság, az eredetiség, a kreativitás és a precizitás jellemzi leginkább. A Centrál Caféban az újranyitás óta gondoskodik a legfinomabb cukrászati különlegességekről.

Ők négyen egymást kiegészítve, együttesen vezetik a Centrál mindennapjait.




MIT KÍNÁL A CENTRÁL KÁVÉHÁZ 2024. ÁPRILIS 11-TŐL?


Grand Café életérzést. Nem sietünk, nem idegeskedünk és nem hagyjuk az életünket tartalom nélkül elrohanni. Élvezni akarjuk a pillanatainkat, amelyeket kedvünk szerint osztunk meg másokkal. Ennek az életérzésnek mi állunk a középpontjában, miközben pontosan tudjuk, hogy nem kell mindig mindent komolyan venni, leginkább magunkat nem. Hogy jól esik néha henyélni és délután háromkor reggelizni. Miért? Mert ehhez van kedvünk. Hogy mennyire más egy pazar kávé mellett tárgyalni, miközben kellemes zene lengi be a teret, mint az irodában a csupasz falak között. Néha megengedhetjük magunknak, hogy kiszálljunk a satuból. És akkor itt vár ránk ez a kávéház, amely hatalmas ablakaival, impozáns bejáratával, elképesztő légterével és belmagasságával, óriási tükreivel, rendkívül elegáns dekorációjával, egyedi teraszával és arra csábít, hogy egy kicsit engedjük el a feszültséget és bár intézzük a dolgainkat, tegyük ezt úgy, hogy közben élvezzük azt, ami elérhető számunkra. Merjünk néha elmerengeni, figyelve a forgatagot, ami mellettünk hömpölyög és amelyből mi ki tudtunk szállni, ha csak egy limonádé idejére is, mert meg akarunk állni és látni akarjuk a szépet, megélni a jelen ajándékait. A saját pillanatainknak a részesei lenni.

Kint is vagyok, bent is vagyok érzést. Amint az időjárás lehetővé teszi, felemeljük a hatalmas ablaktáblákat és megnyitjuk az épületet a teraszok felé, hogy mindent átjárhasson a friss levegő, miközben átadjuk magunkat az étel- és italválasztás izgalmának, a társasági életünknek és a gasztronómiai élvezeteknek.

Egész napos reggelit. Miért ne kérhetne bárki vacsorára a páratlanul széles egg Benedict kínálatból egy fogást? Ki mondja, hogy reggeli ételeket csak reggel lehet fogyasztani? Mi biztos nem, ezért a nyitvatartási időben hozzánk betérők azt választanak és akkor, amikor csak akarnak. Számunkra ezt jelenti a nagykávéházi brunch irány. Élvezd az életet és a pillanatot – és mi mindent megadunk neked ehhez.

Magyarországon egyedülálló, kizárólag eggs Benedict variációkat tartalmazó étlapot. Bizony, ez az étel a nagykávéházak tipikus és ikonikus fogása. Jellemzően reggelire fogyasztják, de ezt senki sem foglalta törvénybe. Amit azért sem lehetne megtenni, mert „feltalálása” a fáma szerint egy kissé bohém amerikai tőzsdeügynöknek köszönhető és erre az életvitelre minden jellemző, csak a koránkelés nem. Vagy ha igen, akkor az macskajajosan. Szóval főhősünk, Lemuel Benedict 1894-ben kétségbeesetten keresett gyógyírt az imént említett másnaposságára és az egyik hotelben „vajas pirítóst, buggyantott tojást, ropogós szalonnát és egy kurta hollandiat" rendelt. Az alapanyagok harmóniája annyira lenyűgözte Oscar Tschirkyt, a maître d'hôtelt, hogy felvette a reggeli- és ebédmenükre, de a szalonnát sonkával, a pirítóst pedig egy pirított angol muffinnal helyettesítette. A Centrálban így került az étlapra 7 különböző eggs Benedict variáció, arabos-padlizsános, franciás ízvilággal vagy éppen steak csíkokkal, esetleg shakshukával.

Pazar grand café koktél kínálatot. Vermouthok, spritzek, buborékok várnak rátok, ha nyitottak vagytok az újra és nem szeretnétek ezt követően vezetni.

Erős, nagykávéházi italkínálatot. A Centrál kínálja mindazt, amit a vendégek joggal elvárnak egy történelmi kávéháztól, az összes nagy klasszikus kávéféleséget, természetesen több fajta növényi tejjel, forró csokoládékat, extra teakínálatot és a progresszivitás jegyében született limonádé, friss juice és smoothie variációkat.

Egyedi kávékat. Baristánk a legkitűnőbb és legkülönlegesebb kávékat varázsolja vendégeink elé, mostantól például egy széles cold brew kávékínálat is elérhető. A felfrissülés garantált, az ízélmény emlékezetes marad.

Csodaszép üzeneteket a kávék mellé. Minden kávé mellé rövid idézetek járnak, így a kulináris élvezetek mellett ápoljuk a szellemi örökségünket is. Rövid idézetek formájában szólhat hozzánk József Attila, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc, Nádasdy Ádám, a Queen, David Bowie, John Lennon Louis Armstrong és Whitney Houston is.

A nagy kávéházi klasszikusokat meglepő formában. Gomba Stroganoff háromféle gombából elkészítve, Burgundi marharagu, Club szendvics, Bruschetta, Burrata? Miért ne? Próbáld ki és megtudod.

Látványdesszerteket. Ég, folyik, olvad és emellett még le is vesz a lábról. Nem csak finom és valóságos ízbomba, még ennivalóan jól is néz ki.

Naponta 8 órányi élőzenét. Minden nap 10 és 14, valamint 18 és 22 óra között élőzene szórakoztatja a nagyérdeműt, ez jellemzően zongora, vagy zongora és hegedű duó vagy zongora és brácsa duó.

Feszengésmentes környezetet. A kávéházi rész egész nap könnyed formában elérhető, teljesen normális beülni akár csak egy kávéra vagy forró csokira, vagy egy híres Centrál desszertre. Ide lehet szervezni egy baráti találkozót, egy üzleti megbeszélést is, de simán be lehet ülni egy laptoppal dolgozni.


A CENTRÁL KÁVÉHÁZ


NAGYKÁVÉHÁZ, GRAND CAFÉ


A nagykávéház a kávéházak királynője, egy olyan hatalmas tér, ahol a nagy ablakok, nagy belmagasság, tükrök, csillárok, díszes belső tér, igazi nagypolgári miliőt jellemez.

A kényelmes pamlagok, csillogó fapadló, klasszikus kávéházi márványasztalok mellett egyedi tervezésű elemek, zöldnövényzet és izgalmas térelrendezés, kialakítás jellemzi most a Centrál Grand Cafe-t. A kávéház egyike volt a századforduló legfontosabb irodalmi kávéházainak. Az 1887-ben alapított intézmény számtalan átépítést megélt már a Károlyi Mihály utca és az Irányi utca sarkán álló történelmi épületben, de olyan, mint Párizs: hánykolódik, de el nem süllyed. Visszafogottan elegáns, pezsgő hangulatot árasztó, fesztelen hely a város közepén. Igazi nagykávéház, ide tényleg a nap bármelyik szakaszában betérhetünk a hatalmas üvegablakok mögé, jó időben a páratlan hangulatú teraszra, legyen szó családi bruncholásról, délutáni kávéról és desszertről, vagy pezsgő báréletről.




GASZTRONÓMIA ÉS VENDÉGLÁTÁS


Ételkínálat

Az étlapon a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztró konyha mellett megtaláljuk a progresszív, egyedi ételeket „comfortfood” stílusban. Ebben szerepel a nagyon hangsúlyos reggeli- és brunch kínálat, egyedi süteményekkel, eggs Benedicttel, klasszikus és különleges tojásételekkel, továbbá egy egész napos leves, főétel és snack ételkínálattal. Ez lehetővé teszi, hogy a nap bármely szakában, bármilyen alkalom, esemény mellett megtaláljuk a saját stílusunkat. Legyen szó baráti vagy üzleti találkozóról, vasárnapi családi ebédről vagy egy péntek-szombat piano báros vacsoráról.

Desszertek

Az elmúlt több mint 137 évben a Centrál híres volt a desszertjeiről, így ez az egyik fő rendezőelve az étlapnak. A nagy klasszikusok és modern versenytársaik együtt nyerik el vendégeink kegyeit.

Champagne & Koktél Bár

A Central Grand Cafe bárt a lezser elegancia, az érzéki játékosság, a kifinomultság jellemzi leginkább. Egész nap élvezhetjük a klasszikus és kortárs kávékat, különleges hideg-meleg italokat. A történelmi nagykávéházakkal ellentétben hangsúlyosak a frissítő-hűsítő italok, melyek között megtalálhatók az ikonikus és modern kedvencek egyaránt. A kora esti óráktól átadjuk magunkat a Piano kísérte Grand Cafe életérzésnek, ahol reflektorfénybe kerülnek a nagy francia házak által kínált champagne-ok, illetve a ház signature koktéljai.

A Centrál vendégköre

A Centrál mindig is egy nagy forgalmú közösségi tér volt, vendégei között az elmúlt 130 évben számos híresség, író, költő, zenész fordult meg. Jelentős részük országunk szellemi és kulturális elitjének tagjai voltak, sokak közülük ünnepelt progresszív gondolkodó. A Centrál Grand Café mindenkié: idősé, fiatalé, magyaré, külföldié, dolgozóé vagy baráti éppen baráti beszélgetésben elmerülőé. A Centrál nagykávéház sosem volt luxus, inkább egy hatalmas nappaliként, találkozó- és beszélgetőhelyként szerepelt az egyes korok gondolkodóinak életében, minden társadalmi réteg megtalálta a maga kínálatát és helyét.


AZ ÉPÜLET


A MEGÚJULT JELENBEN


Modern világban klasszikus vendégszeretet. Az újranyíló kávéház egyszerre tiszteleg a Centrál aranykora előtt, egybeolvasztja a korabeli szellemiséget a jelenkorra jellemző modernséggel és progresszivitással, ezzel együtt minden napszakban, minden alkalomból, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva áll.

A Centrál belterének megújításakor fontos szempont volt a kávéház múltjához méltó, kedves, ám elegáns otthonosság érzetének elérése, amelyben a vendég nem feszeng, amelyben fel tud engedni. A kávéja mellett – ha ehhez van kedve - kicsit elveszhet a történelmi időutazásban, nagypolgári életérzésben, felfedezheti a kávéház apró, rejtett szépségeit, meg is örökítheti ezeket, ha épp úgy látja jónak. Ellenben, ha elektronikus leveleire kell válaszolnia vagy egy prezentációt összeállítania, itt ahhoz is talál megfelelő inspirációt.

A KÁVÉHÁZ FELOSZTÁSA


A kialakítás során négy nagy térben gondolkodtak:

  • Terasz: részben korhű, sok zöld növénnyel díszített, klasszikus francia Grand café terasz, kis asztalokkal, rattan székekkel, kényelmes beülőkkel, kanapékkal. Ez lesz a belváros egyik legvonzóbb kávéházi terasza.
  • A bejárattól balra eső bár és kávéházi rész: vagyis az eredetileg HÉT-nek hívott terület, amely inkább az esti, vacsorázni betérő vendégek kedvelt része. Központi eleme a félkör alakú, pezsgő, habzóbor fókuszú bárpult, magasított asztalokkal és székekkel körülvéve
  • A jobbra eső nagy kávéházi hajó: a történelemben a NYUGAT nevet kapta, ez a terület látja el a napközben betérő vendégeket, igazi klasszikus, törzshely érzést keltő miliővel
  • A galéria: a terület főként csoportok fogadására, rendezvények megtartására alkalmas.

2022-ES VÁLTOZÁSOK


A korhű bejárat visszaállítása: a korábbi oldalsó bejárat helyett, a 2000-es felújításnál kialakított, a kávéház közepére vezető lengőajtó vette át a főbejárat szerepét, ettől a belépő valóban egy Grand Caféban érzi magát az első perctől kezdve.

Megújult a teljes padozat, és egyedi tervezésű térelválasztó elemek is helyet kaptak. Egy nagy közösségi körkanapé és ahhoz illeszkedő dohányzóasztalok szolgálják azok kényelmét, akik elsősorban kötetlen beszélgetésekre térnek be.

A beltér meghatározó hangulata az eklektikus és szecessziós formavilág. Az ehhez tartozó tárgyi kultúra is megjelenik a kávéházban, így írógépek, könyvek, íráshoz használt eszközök, klasszikus kávéházi márványasztalok, korabeli thonett székek.

Finomabb lett a kávéházi világítás, hangulatos asztali lámpák kerültek a térbe, századelős állólámpák teszik hangulatossá az estéket és a megújított falakat díszítő fényekkel emeljük ki. A korábbiakhoz képest világosabb lett a beltér, ennek célja a könnyedség, fesztelenség érzésének javítása.

Egyedülálló módon két zongora is helyet kap a kávéházban, a bejárat egyik és másik oldalán, amelynek célja, hogy a napközbeni kávéházi rész és az esti bár-éttermi rész is dedikált zenei programot élvezhessen.

Újraéled a kávéház történelmi kávéskonyhája a korábbi cukrászpult helyén.

A térbe sok klasszikus kávéházi növény került, az arany különböző árnyalatai, a zöld és világos barnás színek uralják a tér sok elemét.

A Centrál belső élményének megteremtésén az Eventrend által összefogott, de különböző tudású és múltú szakemberek dolgoztak. Így kapott helyett a csapatban többek között Hergenrőder Ildikó belsőépítész és Meskó Zsolt színházi rendező is.

 

A CENTRÁL KÁVÉHÁZ A MÚLTBAN


A Centrál nagy történelmi korszakai


„Centrál egyedülálló intézmény volt a maga nemében, szabadegyetemféle, de annál több, mert eredményesebb… Egyszóval a magyar szellemi élet elitje krémje gyűlt itt össze…”
- Kolozsvári Grandpierre Emil

Az aranykor


A Centrál Kávéház 1887-ben nyílt meg Erényi Ullmann Lajos házában. Az építészeti terveket Quittner Zsigmond készítette el. Maga a kávéház a ház földszintjén volt és nyolc teremből, két játékszobából, egy kávékonyhából és egy ruhatárból állt. A mennyezet és a falak díszítését Scholtz Róbert készítette. Alapítója Seemann kávés volt, aki veje, Frankl részére rendezte be a kávéházat. A következő tulajdonos Grüneck Gusztáv 1900-ban vette át a kávéházat, őt pedig veje Mészáros Győző követte 1905-ben. Ez volt a kávéház virágzó korszaka, a pesti szellemi élet egyik centrumaként tartották számon.

A régi Centrál Kávéház egyik legfontosabb hagyománya a híres vendéglátáson túl a kávéház intellektuális jellege, a pezsgő kávéházi szellemi élet volt, hisz egykor éjjel-nappali nyitva tartás mellett festők, építészek, szobrászok, újságírók, színházi emberek, fotósok, muzsikusok, művészettörténészek, orvosok, egyetemi tanárok otthona, törzskávéháza volt. A Centrál mai kifejezéssel élve saját korának tudás- és információs központja volt.

1905-től Mészáros Győző vette át a kávéház vezetését, aki nagy súlyt fektetett a kávéház szellemi életére. Ekkor élte a kávéház a fénykorát. A Centrál Kávéház Tudósasztala körül vitázott többek között Gombocz Zoltán nyelvész, Eckhardt Sándor művészettörténész, Szekfű Gyula és Hóman Bálint történészek. A Centrál Kávéház nevezetes Kerek Asztala körül szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, innen indult el, majd ide tért vissza 1920-ban a New York Kávéházból a Nyugat. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit, később Illyés Gyula, Tamási Áron, Veres Péter – hogy csak néhányat említsünk az akkori szellemi életének nagyjai közül. 1940 és 1944 között a Centrálban működött a Bólyai Akadémia irodalmi és társadalomtudományi baráti kör Püski Sándorral, Féja Gézával.

A második világháború után a Centrálban szerkesztették az első irodalmi folyóiratot – az Újholdat – így lettek a kávéház törzsvendégei Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky, Szabó Magda, Mándy Iván, Örkény, Ottlik, Hubay, Devecseri Gábor, Somlyó György.

Fontos rendezőelv ezen évtizedek megértésében, hogy a Hét és a Nyugat szerkesztősége az akkori haladáspárti, fejlődésorientált, nyugatos gondolkodókat, írókat, költőket jelentette, így a történelmi falak és a nagy kávéházi kultúra mellett igazán modern gondolatok fogantak meg.

Híres vendégek


A Centrálban az első jelentős esemény az volt, amikor Kiss József a Váci utcai Koronából átköltöztette Kerek Asztalát és a frissen alapított A Hét szerkesztőségét. A cikkek nagy részét itt írták és a frissen elkészült írásokat átküldték az Atheneum nyomdába. A Hét fiatalabb íróinak csoportja alapította meg Nyugatot, amely az új eszméket, új hangot képviselte. A Hétre a főváros összes kávéháza előfizetett.

Kiss József Kerek Asztalának tagjai sokan mások mellett: Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Ignotus, Heltai Jenő, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc.

A Centrál szellemi központtá vált, és a Nyugat íróinak törzshelyévé is egyben. A lapnak kétszer is volt itt törzsasztala. Az első 1908-tól, az indulástól, 8 éven keresztül mindennaposak voltak az összejövetelek. A Nyugat írói minden kedden összegyűltek a „Nyugat-zsúr”-ra, szerdánként pedig az írónők tartották itt összejöveteleiket. Ezeken az eseményeken rendszeresen vettek részt: Ady Endre, Kosztolányi Dezső. Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Osvát Ernő, Schöpflin Aladár, Gellért Oszkár, Babits Mihály.

A második törzsasztalnál 1920-körül állandó vendég volt Tóth Árpád, Móricz Zsigmond, Szép Ernő, Surányi Miklós, Nagy Lajos, Kárpáti Aurél, Szabó Lőrinc, aki „folyton írt a kávéja mellett”, valamint egy ideig József Attila is. Szabó Dezsőnek is, habár mindig lenézte a nyugatosokat, külön asztala volt Táltos néven, az 1920-as években, egészen 1925-ig, amikor a budai Philadelphiába tette át székhelyét.

Megbecsült vendége a kávéháznak Karinthy Frigyes, aki miután Budáról Pestre költözött, a Hadikból a Centrálba tette át székhelyét. 1934-1938 között itt töltötte sok délutánját. Itt észlelte végzetes betegségének első tüneteit, majd műtétje után itt írta az Utazás a koponyám körül első vázlatait. Karinthy asztalánál gyakran megtalálható volt a fiatal Ottlik Géza.



A kávéházak felemelkedése


A régi Pesten – csakúgy, mint a sűrűn lakott európai nagyvárosok jó részében – állandó lakásmizéria volt; az emberek mai szemmel nézve elképesztően rossz körülmények között laktak, a szegényeknél végképp hihetetlen méreteket öltött a népsűrűség. Drága volt a világítás, úgyhogy sötétben vagy az olajlámpa, petróleumlámpa fényénél kucorogtak. A 19. század közepétől lesz gázvilágítás, nagyon lassan és nagyon drágán, de még akkor is rengetegen gyertyával világítottak otthon. A városok nagy részében nehéz volt tüzelőhöz jutni.

A 20. század elején már csaknem 500 kávéház működött a fővárosban, ami alkalmat adott a legkülönbözőbb foglalkozású embereknek beszélgetésre és politizálásra. (Saly Noémi, Irodalom- és Budapest-történész, helytörténeti írások szerzője)

1949-2000

A második világháború után eszpresszóvá alakították, majd 1949-ben bezárták. Ezután a Paprikaközpont Nemzeti Vállalat került a helyére, majd 1953-tól a Metro Építő Vállalat kultúrotthona és üzemi étkezdéje működött benne. 1965-től a kávéházat az ELTE Eötvös-klub néven diákklubként üzemeltette. A berendezések maradványai közül a lambériát és a lépcsőrendszert, a mellvédeket, oszlopokat, kandelábereket, falikarokat védetté nyilvánították. Márványtábla őrizte a nagyhírű vendégek emlékét. A hetvenes-nyolcvanas évek kedvelt egyetemi találkozó- és szórakozóhelye volt. Sajnos a márványtáblák eltűntek, s már a védett berendezésekről sem lehet tudni. 1993-ban az épületben nyílt meg a Wizard’s játékterem.

2000-2018

Átépítés utáni újbóli megnyitása 2000-ben volt, a beruházást Somody Imre üzletember finanszírozta. Somody Imre üzletember 2000-ben nyitotta újra a méltó módon helyreállított történelmi nagykávéházat.

2020-ban a Covid járvány miatt 18 hónapra bezárt, ez idő alatt elkezdődtek a tárgyalások az új üzemeltetővel. (forrás: Wikipedia)

ÜZEMELTETŐ: AZ EVENTREND GROUP


A már 30+ éves cégcsoport 2021 novemberében jelentette be a Budapest legidősebb kávéházának tartott Centrál működtetésének átvételét az Özyer Csoporttól. Az Eventrend ezzel a második irodalmi kávéház üzemeltetését vállalta fel Budapesten.

A bérleti szerződést az Eventrend Group és az Özyer Csoport a Matild Palotában, ünnepélyes keretek között írták alá. Emre Pasli, a tárgyalásokat vezető török üzletember az ügylettel kapcsolatban azt mondta: "Olyan csapatnak adom át a Centrál kulcsait, amely professzionális tudással, 30 éves tapasztalattal és elkötelezettséggel bír nem csak a gasztronómia, de különösen a történelmi kávéházak működtetése terén. Hiszem, hogy ma Magyarországon nem találtunk volna megfelelőbb partnert.”

Az Eventrend elismeri és nagyra tartja elődei korábbi években végzett munkáját és erőfeszítéseit. A cégcsoport képviselői úgy látják: az elmúlt 20 évben a megújult Centrál Kávéház, mint valódi ikonikus történelmi helyszín került vissza a köztudatba. Mint a cégcsoport alapító-tulajdonosai mondták: a megállapodás hatalmas büszkeséget és örömet jelent az Eventrend Group számára. Ez lehetőséget ad a szerepvállalásra egy 135 éves legenda üzemeltetésében. Az Eventrend küldetése visszaállítani a századfordulós történelmi kávéházak legendáját és Budapestet újra az ikonikus kávéházak fővárosává tenni, mindezt történelmi kávéházak láncolatával életre keltve, és ezzel megvalósítva az alapítók eredeti céljait is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések